Als je een boeket aanschaft wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Bloemen houden van mensen, maar andersom is dat net zo. Je koopt een bos bloemen niet voor een paar dagen. Het liefst kijk je er weken lang naar en vaak lukt dat niet. Het is enerzijds afhankelijk van het type bloemen, de omstandigheden waarin ze in staan maar er zijn ook omstandigheden die jij kunt beïnvloeden.
Kies de juiste vaas voor je boeket
Eigenlijk is het allereerste begin de juiste vaas kiezen. Kies een vaas voor je boeket zodat de stengels voldoende ruimte hebben en niet in de verdrukking komen. Bloemen met beschadigde stengels verwelken sneller. Daarnaast moet de vaas waarin je de bloemen gaat zetten brandschoon zijn. Bacteriën in een vaas kunnen zich snel uitbreiden en tasten de bloemen snel aan. Gebruik een klein beetje bleek om de vaas van tevoren goed schoon te maken voordat je hem gaat vullen.
Het water is ook belangrijk
Ook het water moet net als de vaas schoon zijn. De voeding die meegeleverd wordt zorgt voor een gedeelte voeding en voor een gedeelte het neutraliseren van het water. Als het zakje ontbreekt kun je een druppel bleekwater toevoegen aan het water.
Het beste is om de vaas met lauwwarm water te vullen en niet met koud water. Een boeket houdt vaak niet van koud water en kan de levensduur verkorten. De uitzonderingen zijn de zonnebloem die graag in heet water wordt gezet en ook de tulp, narcis en hyacint die graag koud water hebben. Je kunt het beste beiden na een half uur opnieuw het water verversen met lauwwarm water.
Vul de vaas niet volledig tot de rand, zodat er geen bladeren onder water komen te staan. Houdt ongeveer een vulling aan van 1/3 van de vaas en voorkom dat de stengels niet meer in het water staan. Sommige bloemen gebruiken meer water dan anderen, het is dus aan te raden dit dagelijks te controleren.
Snijd het boeket schuin af
Het advies om bloemen schuin af te snijden alvorens ze in de vaas gaan is geen nutteloos advies. Tijdens het transport van de bloemen naar de bloemist, maar ook weer naar huis, drogen de onderkant van de stelen uit. Als je ze opnieuw afsnijdt dan kan het water en de voeding beter opgenomen worden.
Zorg bij het afsnijden voor een scherp en schoon mes waarbij je zorgt voor een goed schuin snijvlak. Verwijder ook de onderste bladeren zodat deze niet in het water komen te staan. Zo voorkom je vervuiling van het water.
Kies de juiste standplaats
Zet een boeket niet in de tocht maar ook niet bij warmtebronnen. Direct in het zonlicht is ook geen aanrader en zal de levensduur negatief beïnvloeden. Kies een plek zonder grote temperatuurschommelingen en laat ze in het begin even wennen aan hun nieuwe plek. Zet ze bijvoorbeeld eerst op een koelere plaats als het buiten koud is en erna pas op de uiteindelijke plek.
Voor meer over wonen, klik hier