Veel mensen kiezen ervoor zelf een woning te bouwen. Hier komt veel bij kijken, maar dan is het ook exact naar jouw smaak. Ditzelfde kan natuurlijk met boten. Niets gaver dan de waterwegen ontdekken met jouw eigen en unieke boot. Maar wist je dat dit ook met de middenweg, de woonboot, kan? Om je eigen woonboot te bouwen, zijn dit de stappen die je moet doorlopen.
Ligging en voorbereiding
Om te beginnen moet je in het bezit zijn van een ligplaats. Wanneer je die hebt, kun je inspiratie gaan opdoen. Voor het ontwerp kun je bijvoorbeeld bij een gespecialiseerde architect terecht. Zorg dat je een lijstje hebt gemaakt van eisen voor je woonboot. Vervolgens kijk je samen met de specialist hoe dat valt te realiseren. Let wel op dat je je houdt aan de regels die de verhuurder aan de ligplaats heeft gesteld. Een bouwvergunning is niet nodig, maar waar moet je wél rekening mee houden? Ga hier netjes mee om, zodat je een goede eerste indruk maakt bij jouw omgeving.
Red Cedar hout
De meeste woonboten worden gemaakt met Red Cedar. Deze houtsoort behoeft weinig onderhoud en zal als bekleding van de buitenzijde worden ingezet. Je kunt ook kiezen voor kunststof alternatieven. Als de vloer, wanden en het dak erop zitten, bouwen veel mensen de woonboot zelf af. De ark is dan al glasdicht. Het bespaart geld, maar kost wel veel inspanning en energie.
De bouw van de woonboot
Na het ontwerp kan er gebouwd worden. Ga eens langs bij een aantal arkenbouwer en laat ze een offerte opstellen. Uiteindelijk kies je voor degene met de beste prijs/kwaliteitverhouding. Maak duidelijke afspraken over het bouwen van de woonboot en over de levertijd. Bij het bouwen wordt vaak het betonnen casco als eerst gestort. De basis van de woonboot. Natuurlijk heeft iedere bouwer een andere methode, maar meestal wordt eerst een houten geraamte gemaakt; eerst houten balken, daarna de wandbekleding. Er moet dan goed gelet worden op isolatie en ventilatie.
Je gaat nu feitelijk in een nieuwe buurt wonen. Zorg ervoor dat jouw buren geen verkeerde indruk van je krijgen. Ga je even netjes voorstellen bij je directe buren en licht ze in over wat er de komende tijd gaat gebeuren. De bouw kan natuurlijk zorgen voor overlast. Wanneer je hier open over bent, zal je veel irritatie voorkomen. Daarnaast geeft bouwen en verbouwen natuurlijk (bouw)afval. Heb je hier al iets voor geregeld? Zorg bijvoorbeeld voor een bouwcontainer van de Puincontainershop. Alles netjes bij elkaar én het kan gemakkelijk afgevoerd worden.
En verder…
In de woonboot moeten verschillende technische installaties worden geplaatst. Een rioleringspomp om het afvalwater in de riolering afvoert. Handig is om lucht- of glasverwarming te nemen. Daarnaast is het slim om leidingen waar water doorheen loopt te beveiligen tegen bevriezing. Wanneer je dit niet doet, kun je in de winter zomaar zonder (schoon) water komen te zitten. En dat op een woonboot! 😉
Wanneer de basis er is en je woonboot staat (eh, drijft), kun je jouw nieuwe drijvende woning gaan inrichten. Bekijk onze gave woontrends voor inspiratie voor jouw inrichting!