Het ziet er altijd zo gezellig uit in de grachten of aan een meer: een woonboot. Maar wonen op het water is andere koek dan een huis op vaste grond. Het kopen van zo’n waterwoning is dan ook meer vergelijkbaar met het kopen van een boot dan met een huis.
Er bestaan wel verschillen in soorten woningen op het water. Zo is een woonboot van ijzer gemaakt. Naast wonen kun je er meestal ook mee varen. Vaak heeft een woonboot wel een vaste aanlegplaats. Daarnaast kun je ook kiezen voor een woonark of watervilla. Dit zijn meer echte huizen, gemaakt van steen en niet gebouwd om mee te varen.
Wanneer je een woonboot gaat kopen, moet je op een paar dingen letten. Alles moet gekeurd worden en technisch moet alles in orde zijn. Je wilt geen lek of sterke roestplekken. Dus voordat je een woonboot koopt, is het belangrijk dat je hem erg streng laat keuren op verborgen gebreken. Daarnaast moet de woonboot een legale en vaste ligplaats hebben, en niet slechts voor een paar jaar of met een recreatieve bedoeling. Dan pas heb je het recht om de woonboot als permanent huis te gebruiken.
Op een woonboot betaal je meer dan op een vast huis. Er is een speciale woonboothypotheek nodig, waarvoor je een hogere rente betaalt. Wonen op het water is populair, daarom hebben banken hun producten voor deze woonvorm aangepast. Een hypotheek is overigens niet lastig te verkrijgen, maar er is niet veel keuze in aanbieders.