Vroeger was het zo dat de mensen die gingen samenwonen doorgaans altijd getrouwd waren… of toch in ieder geval op het punt stonden om te trouwen. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. Sterker nog, het merendeel van de mensen kiezen ervoor om gewoon samen te gaan wonen zonder dat ze er ooit aan denken om trouwplannen te hebben. Dat is op zich natuurlijk geen enkel probleem, alleen zorgt dit er wel voor dat er op deze manier geen sprake zal zijn van ook maar enige wettelijke basis. Dat is natuurlijk vervelend, maar niet onoverkomelijk. Het is namelijk zo dat je ervoor kan kiezen om een samenlevingscontract op te laten stellen. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Dat is mogelijk door je te verdiepen in de onderstaande informatie.
Wat wordt er allemaal opgenomen in een samenlevingscontract?
Laat ons het in eerste instantie even hebben over de inhoud waar je bij een samenlevingscontract op kan rekenen. In eerste instantie spreekt het voor zich dat er in dit document aandacht wordt besteed aan de financiële kant van het samenwonen. Zo kan er bijvoorbeeld in het samenlevingscontract worden opgenomen hoeveel de bijdrage moet zijn die elke partner maandelijks levert. Vaak is het namelijk zo dat iedereen over diens eigen bankrekening beschikt waarna er maandelijks een bepaald bedrag op een gezamenlijke rekening wordt overgemaakt. Vervolgens kunnen er van deze rekening diverse kosten worden betaald zoals bijvoorbeeld de huur, de elektriciteitskosten, etc.
Bovenstaande is natuurlijk niet alles. Daarnaast is het namelijk mogelijk dat er ook kinderen betrokken zijn bij de situatie. Ga je samenwonen met je partner en heeft hij of zij kinderen? Dan kan het zeer belangrijk zijn om ook daar concrete zaken over op te nemen in je overeenkomst. Ben je bijvoorbeeld als samenwonende partner bereid om mee te betalen voor de kosten van het kind in kwestie of niet? In ieder geval, in principe kan je alles waar er ook maar enigszins discussie over kan bestaan laten opnemen in de samenlevingsovereenkomst die jullie gaan opstellen.
Waarom is een samenlevingscontract zo belangrijk?
Vroeger was het zo dat het merendeel van de mensen ervoor kozen om te trouwen voordat men gaat samenwonen. Deze keuze zorgde ervoor dat men altijd over een wettelijke basis beschikte om op terug te vallen. Bovendien was het ook nog eens zo dat de status van getrouwd koppel bepaalde fiscale voordelen opleverde. We leven nu echter in een tijd waarin trouwen doorgaans niet meer wordt gedaan. Dit gezegd hebbende zijn er uiteraard wel nog altijd heel wat mensen die graag gaan samenwonen met hun partner. Om toch terug te kunnen vallen op een bepaalde wettelijke basis in geval van problemen bestaat er nu zoiets als het samenlevingscontract.
Wanneer er zich een breuk voordoet met je partner spreekt het voor zich dat dit altijd erg vervelend en pijnlijk is. Het laatste waar je dan op zit te wachten is nog meer problemen doordat er praktisch niets is geregeld en er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. Het samenlevingscontract kan ervoor zorgen dat jullie breuk een behoorlijk stuk eenvoudiger te verwerken wordt. Daarom is het eigenlijk absoluut geen overbodige luxe om ervoor te kiezen om ze te laten opstellen, integendeel.
Stel zelf al je juridische documenten op via Rocket Lawyer! Lees hier nog meer praktische financiële zaken die je kunnen helpen.