• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Amfibisch Wonen

Alles over wonen op en aan het water

  • Klussen
  • Trends
  • Financieel
  • Inspiratie & Nieuws
  • Contact

Wat is de ideale temperatuur voor op je slaapkamer?

12 juni 2020 door robin

Eindelijk is het weer bedtijd! Moe en voldaan kruip je in je bed. Lekker tegen je partner aan en val je in een diepe slaap om de volgende dag weer uitgerust aan een nieuwe dag te beginnen. Dit klinkt bijna als een droom, nietwaar?

De meeste huishoudens kennen dan ook een minder sereen plaatje. Zodra de avond valt, begint de eeuwige discussie al: laat je het raam dicht of open? Doe je de ventilator aan of niet? Gebruik je een dikkere of dunnere deken? Zet je de verwarming uit of aan? En dan hebben we het nog niet eens gehad over het eeuwige gevecht met het dekbed. Soms ligt de één met het dekbedovertrek in de handen en zal de ander helemaal zonder dekbed liggen. En laten we eerlijk wezen: in de meeste gevallen is de vrouw de koukleum en kan de man zwetend in bed liggen. Maar hoe komt dat eigenlijk? En wat is nou precies de ideale temperatuur voor op de slaapkamer? En hoe kun je het meningsverschil tussen man en vrouw voorkomen en weer van een goede nachtrust genieten?

Vrouwen hebben het sneller koud

Over het algemeen hebben vrouwen het veel sneller koud dan mannen. Het valt je dan vast wel op dat de vrouw meestal met een warme plaid op de bank zit en klaagt over de kou, terwijl de man eigenlijk nergens last van heeft en liever de thermostaat nog een beetje naar beneden draait. Maar geloof ons, daar kan de vrouw niets aan doen.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen een veel minder snelle verbranding hebben. Dit komt simpelweg doordat hun spieropbouw anders is dan bij de man. Door deze lagere verbranding, produceren ze ook minder lichaamswarmte. Zeker als ze stilzitten of in bed liggen. Hoewel dit overdag natuurlijk geen problemen hoeft te geven en een warme trui zo gepakt is, kan het thuis in bed nog wel wat problemen opleveren. Mannen hebben namelijk ook geen zin om zwetend onder een berg dekbedden te liggen. Dat doet de nachtrust van beide partijen niet goed. Hoe vind je de gulden middenweg?

De ideale temperatuur

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de ideale temperatuur voor in de slaapkamer. Dr. Rachel Salas, neurowetenschapper gespecialiseerd in slaapwetenschappen aan de Johns Hopkins University gaf echter de doorslag. Volgens haar is de perfecte temperatuur circa 18 graden.

Dit zal voor veel vrouwen als een ware verrassingen komen. Alleen al bij het idee om bij 18 graden te slapen krijgen zij wellicht al de rillingen. Bedenk echter wel dat 18 graden maar een indicatie is. Wetenschappers adviseren om de temperatuur in de slaapkamer in elk geval niet hoger te maken dan 21 graden. Alles tussen de 18 en 21 graden is dus prima. Maar vanwaar deze lage temperaturen?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Bij een efficiënte slaapcyclus moet de lichaamstemperatuur eerst dalen om je lichaam het signaal te geven dat het tijd is om te slapen. Zodra de temperatuur weer stijgt, krijgt het lichaam een seintje dat het weer wakker moet worden en zal de slaapcyclus voltooid zijn. Door de temperatuur in de slaapkamer laag te houden, help je je lichaam om dit voor elkaar te krijgen. Als het te warm is in de slaapkamer, zal je lichaam minder goed in slaap komen. Het ideale recept voor slapeloosheid.

Discussies in de slaapkamer voorkomen

Maar hoe voorkom je dan toch die eeuwige discussies in de slaapkamer als man en vrouw andere behoeftes hebben? Dit doe je door bijvoorbeeld te investeren in verschillende dekbedden. Koop bijvoorbeeld een los 4 seizoenen dekbed 240 x 220. Zo kan je de temperaturen zelf reguleren. Je kunt er ook voor kiezen om ieder onder een apart dekbed te slapen.

Categorie: Wonen

Primaire Sidebar

Laatste berichten

Accessoires die het interieur in de tuin afmaken

Wat doet een spouwmuur isolatie?

Dit mag niet ontbreken tijdens een BBQ

Hoe werkt een kokend water kraan?

De badkamer inrichten

Footer

Informatie

  • Amfibisch Wonen
  • Wonen op een woonboot
  • Links
Copyright 2021: Amfibisch Wonen | Alles over wonen op en aan het water