Voor wat meer groen in de tuin wordt er vaak gelijk aan het leggen van graszoden gedacht. Het geeft een verfrissende blik om de tuin op zo een manier nieuw leven in te blazen. Ook bij de aanleg van een nieuwe tuin zal de mogelijkheid bekeken moeten worden om graszoden te leggen. Omdat daar wel de nodige voorbereidingen en zorg aan verbonden zijn, is niet elke plek geschikt. Ook de periode waar het moet gebeuren moet in de gaten worden gehouden.
December, Januari en Februari
De wintermaanden zijn niet vaak de meest ideale periode om graszoden te leggen. Het gras overleeft de periode december, januari en februari dan wel, maar zal het veel langer duren voordat er sprake zal zijn van gras dat zich al volledig heeft ontwikkeld. Tegen de tijd dat de winter zal invallen, moet de graszoden al stevig genoeg zijn om de kou te overleven. Het leggen moet dus al ruim daarvoor hebben plaatsgevonden. Dat geeft het wortelstelsel kans om zich te ontwikkelen. Groei van het gras begint pas vaart te nemen bij een temperatuur boven de 15 graden. Naast de temperatuur zijn er ook nog andere factoren die invloed hebben op de groei.
September, oktober en november
Wanneer er in de herfstperiode graszoden gelegd zullen worden, zal er sprake zijn van een hoge neerslag. Dat vormt dan wel een uitdaging om de bodem op de juiste manier voor te bereiden. Zo mag er geen sprake zijn van stilstaand water omdat de wortels na verloop van tijd zullen beginnen te rotten. Een goede voorbereiding mag er dus niet ontbreken. Zorg ervoor dat de bodem pH-neutraal is en kan er kalk worden gebruikt om die omhoog te brengen. De toplaag moet over voldoende organisch materiaal beschikken en ook niet te compact zijn. Uiteraard moet de afwatering helemaal in orde zijn. Het gaat er allemaal om dat in de beginfase de wortels zich goed kunnen ontwikkelen en er daarna minder zorg nodig zal zijn.
Hoge temperaturen in juni, juli of augustus
Waar een teveel aan vocht niet gewenst is bij graszoden leggen, zal ook een tekort voor problemen zorgen. Dat kan zich voordoen in de zomer wanneer de temperatuur flink zal oplopen. De evaporatie is hoog en loopt het gras het risico om uit te drogen. Wanneer de wortels zich nog niet volledig hebben ontwikkeld zullen ze het tekort niet gauw genoeg kunnen aanvullen. Door echter regelmatig het gazon te bewateren, zal het gras niet uitdrogen en de groei doorgaan. Het zal op de warmste dagen nodig zijn om elke dag te bewateren. In de eerste week nadat het gazon is aangelegd zal er extra zorg nodig zijn.
Graszoden leggen in maart, april of mei
Er is in deze maanden namelijk sprake van een mooie balans tussen de temperatuur en de neerslag. Het gras kan zo snel wortel beginnen te schieten en zal het gazon wanneer de zomer start, al sterk genoeg zijn om zonder moeite de heetste maanden door te kunnen. Er hoeft in de periode maart, april en mei ook niet dagelijks besproeit te worden, afhankelijk van de temperatuur.
Meer blogs lezen? Klik dan hier.