Bij mooi weer lekker in je tuin zitten, met op de achtergrond het geluid van een kabbelend watervalletje. Het is ontspannend en altijd mooi om naar te kijken, want vijvers trekken bijvoorbeeld altijd dieren aan en hebben hun eigen begroeiing. Met een beetje handigheid is zelf een vijver in je tuin aanleggen een leuke doe het zelf klus.
Voorbereiding
Maak voordat je begint met een vijver in je tuin, eerst een goed plan en bepaal de locatie. Moeten er misschien bomen en planten uit, elektriciteitskabels verlegd of bestrating weggehaald worden? Geef eerst met piketpaaltjes de omtrek van de vijver aan. Verbind de paaltjes eventueel met een touwtje.
Het uitgraven van de vijver
Het is aan te raden om de vijver te graven in niveaus, dus niet plompverloren één gat graven, verdeel de diepte bijvoorbeeld in drie plateaus. Het bovenste plateau is dan het breedst. Daarna graaf je een wat dieper, maar iets kleiner plateau twee, zodat rondom het eerste plateau een rand ontstaat. Hetzelfde met het derde plateau, zodat als je gereed bent, als het ware drie niveaus hebt gegraven.
Aanbrengen van vijverfolie
Alle horizontale kanten in de vijver bedek je met wit zand. Dit is een zachte ondergrond voor de folie en helpt om grondwater tegen te houden. Nu leg je de folie in de vijver. Gebruik genoeg folie en druk deze goed tegen de wanden aan. Het teveel aan folie kan je later altijd nog wegsnijden. Laat sowieso een rand van ongeveer 50 over.
Randafwerking
Stel dat je de tegelrand gaat afwerken met tegels, leg je die waterpas over de folierand. Het restant folie snij je weg.
Vullen van de vijver
Leg eventueel nog een paar tegels in de vijver, handig voor onderhoud, om er op te staan of voor bakken met waterplanten. Nu kan je de vijver vullen met water en starten met je volgende doe het zelf klus: de verfraaiing van je vijver met planten, pomp en vissen.