Plaatstaal is een soort staal dat vrij onbekend is bij mensen. De naam zegt het eigenlijk al, maar plaatstaal zijn eigenlijk hele dunne platen van staal. Plaatstaal is dus vrij onbekend, maar er zijn zelfs meerdere soorten plaatstaal. Wat de verschillen zijn tussen deze soorten plaatstaal lees je in deze blog.
Wat is plaatstaal
Als eerst is het belangrijk om even uit te leggen wat plaatstaal is. Plaatstaal is de meest gebruikte soort staal. Plaatstaal is zo gewalst dat het een plaat is geworden, deze plaat wordt vervolgens bewerkt. Plaatstaal is in tegenstelling tot normaal staal makkelijk te buigen en te snijden. Als een plaat van staal echt super dun is, dan is het geen plaatstaal meer maar wordt het folie of blad genoemd. Wil je boren in plaatstaal? Dan wordt het aangeraden een stappenboor te gebruiken. Een stappenboor kan je bijvoorbeeld hier kopen: online boren kopen – stappenboor.
Warm- en koudgewalst plaatstaal
Plaatstaal kan op een warme manier gewalst worden. Het warmgewalste soort heeft vaak een oxidehuid en een grijze laag die erg afgeeft als je eraan zit.
Als een plaat warmgewalst is, kan het ook nog eens koudgewalst worden. Hierdoor wordt het staal nog dunner, harder en sterker. Het koudgewalste staal ziet er ander uit dan warmgewalst plaatstaal. Koudgewalst plaatstaal is namelijk wat glanzender, wat lichter grijs en geeft niet af.
Sendzimir
Sendzimir is thermisch verzinkt plaatstaal. Het is een koudgewalst soort plaatstaal. Dit soort plaatstaal wordt door een gloeiend heet bad met zink gehaald waardoor er een zinklaag op kan worden aangebracht. Sendzimir gaat erg lang mee en wordt vaak gebruikt bij buizen achter plafonds die zorgen voor luchtverversing.
Zincor
Een andere manier om zink toe te voegen aan plaatstaal is via een elektrolytische manier. Dit houdt in dat het staal door een bad wordt gehaald en vervolgens wordt geladen met stroom. In dit bad zit ook zink en via dit ingewikkelde proces komt er zink op een stuk staalplaat. Waarschijnlijk heb je nog nooit van Zincor gehoord, toch zal je het vaak gebruiken of gebruikt hebben. Zincor wordt namelijk gebruikt bij het maken van bijna alle auto’s.
Voor meer over klussen, kijk hier