De inboedelverzekering mag zich één van de populairste verzekeringen op de markt noemen. Dat hoeft ook zeker niet te verbazen. Het spreekt namelijk voor zich dat de waarde van onze inboedel behoorlijk is toegenomen door de jaren heen. Dat niet in het minst als gevolg van het feit dat we bijvoorbeeld steeds meer toestellen in huis halen. Denk hierbij niet alleen aan een computer of laptop, maar ook aan bijvoorbeeld een smartphone, een tablet en ga zo maar door. Ondanks het feit dat een inboedelverzekering afsluiten ongelofelijk interessant kan zijn spreekt het voor zich dat er ook bepaalde kosten aan verbonden zijn. Wil jij graag een goede indruk krijgen van hoeveel de gemiddelde inboedelverzekering kosten bedragen? Dan moet je vooral heel snel verder lezen!
Wat wordt er nu allemaal verzekerd door de inboedelverzekering?
Voordat we dieper ingaan op de inboedelverzekering kosten waar je rekening mee moet houden is het natuurlijk belangrijk om even na te gaan wat deze verzekering nu precies allemaal dekt. Wat dit betreft kunnen we concluderen dat al hetgeen dat zich los in de woning bevindt kan worden verzekerd door middel van de inboedelverzekering. Dit geldt dus voor alle duidelijkheid niet voor de zaken die vastzitten aan het pand zelf. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de ingebouwde keukenkasten of bijvoorbeeld het ingebouwde bad in de badkamer. Deze behoren toe tot het opstal waardoor er een aparte verzekering voor dient te worden afgesloten.
De inboedelverzekering dekt ook geen glasschade. Wel is het zo dat huurders van een woning ervoor kunnen kiezen om een extra glasverzekering af te sluiten. Dit is een extra polis die wordt toegevoegd aan de inboedelverzekering en die zoals de naam reeds aangeeft specifiek het glas in de woning verzekert. Gaat er dus met andere woorden aan bal door de ruit? Of slaat er plots een tak door één van de ramen? Dan zal de glasverzekering de daardoor geleden schade dekken.
De extra uitgebreide inboedelverzekering
Belangrijk om weten is dat er geen sprake is van één enkele inboedelverzekering. In de praktijk is het zo dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende soorten verzekeringen. In eerste instantie is er de extra uitgebreide inboedelverzekering. Dit is eigenlijk het standaard exemplaar. In principe kan je hierbij rekenen op drie verschillende dekkingen, namelijk:
- De dekking tegen diefstal;
- De dekking tegen inbraak;
- De dekking tegen brand- (en water-)schade;
In principe zullen het merendeel van de mensen van mening zijn dat dit type van inboedelverzekering voor hen voldoende zal zijn. Dit niet in het minst omdat ze de inboedelverzekering kosten niet nodeloos nog hoger willen doen uitvallen door het afsluiten van een allrisk. In principe is het verschil tussen beide verzekeringen ook vrij beperkt. Meer daarover lees je hieronder!
De allrisk inboedelverzekering
De allrisk inboedelverzekering beschikt in de basis over dezelfde voorwaarden als de gewone, extra uitgebreide verzekering. Dit gezegd hebbende is het zo dat er nog één extra dekking door wordt aangeboden. Het gaat hierbij om de zogenaamde dekking voor zelf veroorzaakte schade. Het is uiteraard altijd mogelijk dat er bepaalde schade aan je inboedel wordt aangebracht terwijl dat eigenlijk helemaal niet de bedoeling was. Dit bijvoorbeeld wanneer je tijdens het schoonmaken iets stuk maakt. In dat geval zal je kunnen vaststellen dat de allrisk daarvoor een dekking kan verlenen. Let wel, het spreekt voor zich dat de kosten voor deze verzekering behoorlijk stevig zijn. De inboedelverzekering kosten voor de allrisk liggen dan ook merkelijk hoger dan deze van de extra uitgebreide verzekering. Hier zal je best bij stil willen blijven staan.
Hoeveel bedragen de inboedelverzekering kosten?
De inboedelverzekering kosten die je moet betalen worden bepaald door verschillende factoren. In eerste instantie is er natuurlijk het soort inboedelverzekering waarvoor je kiest. De informatie hierboven heeft dan ook reeds duidelijk gemaakt dat er een merkelijk verschil kan bestaan op vlak van kostprijs tussen de extra uitgebreide en de allrisk inboedelverzekering. Dit is echter niet alles.
Daarnaast is het zo dat vooral de waarde van de inboedel bepalend zal zijn voor de kostprijs die je moet betalen voor je inboedelverzekering. Des te hoger de geschatte waarde van de inboedel ligt, des te meer kosten je zal moeten betalen. Dit uiteraard omdat het risico voor de verzekeraar bij een hogere inboedelwaarde eveneens groter is. Nog een belangrijke factor die de inboedelverzekering kosten kan beïnvloeden heeft te maken met de mogelijke aanvullende verzekeringen waar je gebruik van maakt. Ga je ervoor kiezen om extra verzekeringen af te sluiten? Dan zal je immers altijd kunnen vaststellen dat deze stuk voor stuk de totaal te betalen premie zullen beïnvloeden.
Kan je besparen op de inboedelverzekering kosten?
Bestaan er mogelijkheden om de inboedelverzekering kosten te kunnen drukken? Zeker en vast. In eerste instantie is het zo dat er altijd sprake is van een verschil in te betalen premie voor deze verzekering tussen de verschillende verzekeraars. Dit betekent dat je door het uitvoeren van een vergelijking altijd een aardige besparing zal weten te realiseren. Dit is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk zo dat je ook altijd moet zorgen voor een correcte inschatting van de waarde van je inboedel. Voor heel wat mensen geldt dat ze er in de praktijk steevast voor kiezen om een iets hogere waarde te hanteren. Dat heeft eigenlijk geen enkele zin, integendeel.
Naast bovenstaande is het ook zo dat je er altijd goed aan doet om voor jezelf uit te maken welke dekkingen je voor jouw inboedel echt nodig hebt. Dien je met andere woorden over een glasverzekering te beschikken of niet? Is het daarenboven voor jou wel interessant om een kostbaarhedenverzekering toe te voegen aan je inboedelverzekering of niet? Dit zijn slechts enkele van de vragen die je eigenlijk verplicht aan jezelf moet stellen. In de praktijk blijkt namelijk nog wel eens dat mensen zich laten oververzekeren voor hun inboedel met als gevolg dat ze een veel hogere premie betalen dan strikt noodzakelijk is. Dit kan je gelukkig perfect voorkomen door de interessante bespaartips toe te gaan passen uit dit laatste stukje van deze pagina.