Woningen zijn voorzien van vele leidingen. Je moet namelijk op verschillende plekken in je huis water kunnen krijgen en water moet op bepaalde plekken ook afgevoerd kunnen worden. Nu is het niet zo dat al deze leidingen zichtbaar zijn. Het merendeel van alle leidingen in je woning zul je niet eens zien. Deze leidingen zijn netjes weggewerkt in of achter muren, plafonds en vloeren. Dit is esthetisch natuurlijk prachtig, want jij hebt mooie gladde wanden, maar problematisch kan het wel worden als er een lekkage in één van de verborgen leidingen ontstaat. Dit kan zelfs verregaande gevolgen hebben met flinke schade tot gevolg.
Hoe kom je erachter dat je een lekkage hebt?
Als er een leiding echt doorscheurt, dan is de schade direct zichtbaar en zal waarschijnlijk een gedeelte van de woning blank staan. Je moet dan ook direct noodhulp inschakelen. Dit komt gelukkig niet vaak voor. Veel vaker komt het voor dat er in de leiding een minuscuul gaatje of scheurtje ontstaat en het water er druppelsgewijs uit komt. De gevolgen hiervan zullen pas heel geleidelijk merkbaar zijn. Waarschijnlijk heb je de eerste weken of maanden helemaal niets door. Totdat je zult merken dat muren vochtig beginnen te worden, behang en pleisterwerk laat los en er ontstaan vochtplekken op de muur. Na verloop van tijd zullen de plekken zwart worden en heb je last van schimmelvorming. Je zult ook moeite hebben om je woning goed te kunnen verwarmen en je zult merken dat je meer water verbruikt dan normaal. Dit zijn allemaal tekenen dat je hoogstwaarschijnlijk te maken hebt met een lekkage.
Wat doen bij vermoedelijke lekkage?
Het eerste wat je moet doen is alle leidingen die wel zichtbaar zijn na te gaan op lekkage. Dit zal vooral gaan om leidingen bij de cv-ketel en radiatorleidingen. Als hier geen lekkage te vinden is, dan zal de lekkage in een verborgen leiding zitten. Iets wat je nooit moet doen, is de muur die aangetast is slopen om te kijken of daar de lekkage zit. De lekkage kan namelijk geheel ergens anders zitten, maar is het vocht naar de muur gestroomd omdat hier bijvoorbeeld het laagste punt zit. Het beste om te doen is een expert inschakelen die een lekdetectie voor je kan uitvoeren. Met lekdetectie kan de expert zonder hak- en sloopwerk de locatie van de lekkage achterhalen. Hier heeft de expert diverse methodes van lekdetectie voor.
Hoe vindt een lekdetectie plaats?
Lekdetectie in Tilburg kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zit de vermoedelijke lekkage in een warmwaterleiding, dan kan er lekdetectie met behulp van een infraroodcamera plaatsvinden. Vocht wat uit de lek stroomt, zal afkoelen en koeler zijn dan vocht wat door de leiding stroomt. Dit is door de infraroodcamera gemakkelijk waar te nemen en daarbij dus ook de locatie van de lekkage. Een lekkage in koudwaterleidingen kan gemakkelijk worden gevonden door ultrasone lekdetectie. Er worden dan niet voor de mens hoorbare geluidsgolven uitgezonden. Aan de hand van de weerkaatsing van deze geluidsgolven kan de expert dan de locatie bepalen. Is er al bekend welke leiding een lekkage heeft, maar nog niet op welke plek? Dan kan er met een cameraatje in de leiding worden gegaan om de lekkage te detecteren.