Na een lange dag op werk is het heerlijk om thuis te komen. En wat thuiskomen nog fijner maakt, is een mooi interieur waar je je goed bij voelt. Talloze aspecten zijn hierbij van belang, en een onmisbaar onderdeel van het interieur is de keuze van de deuren. Misschien hou jij wel van klassieke binnendeuren. Groot gelijk! Binnendeuren zijn belangrijk in het grote plaatje. Ze bepalen namelijk voor een groot deel hoe uw huis eruit ziet én maken de sfeer vaak net af.
Waarom klassiek?
Een klassiek thema brengt een rustgevende sfeer in huis. De deuren zien er authentiek uit, met sierlijke lijnen die uw huis een frisse uitstraling geven. Ze komen in verschillende vormen en maten, mét en zonder glas. Het is maar net waar je van houdt. Een klassiek interieur oogt dus vaak sierlijk en chique, maar geeft ook een warme sfeer. Echt thuiskomen, als je het mij vraagt. Deuren heb je vaak niet voor het kiezen. Tenzij je natuurlijk op eigen initiatief gaat klussen. Pas in dat geval de keuze voor je binnendeuren ook aan op de rest van je interieur. Stalen deuren zijn bijvoorbeeld heel gaaf, maar passen weer minder goed met klassiek. Hieronder lees je meer over de verschillende deuren voor binnen.
Verschillende deuren voor binnen
Opdekdeuren en stompdeuren
Een belangrijk onderscheid dat wordt gemaakt bij binnendeuren, is het verschil tussen opdek en stomp. Een opdekdeur valt slechts gedeeltelijk weg in het kozijn van de deur, met uitzondering van de zogenaamde opdekrand. Een stompe deur valt geheel weg in het deurkozijn.
Massieve en boarddeuren
Een ander onderscheid dat wordt gemaakt, is tussen massieve deuren en boarddeuren. Massieve deuren zijn, zoals de naam doet vermoeden, een stuk steviger en kunnen dus wel tegen een stootje. Met kleine kinderen of huisdieren is dit aan te raden, ze laten namelijk ook minder geluid door. Handig als je wil doorslapen op zaterdagochtend, wanneer je kinderen al aan het spelen zijn met de hond.
Boarddeuren zijn van een iets breekbaarder materiaal en vertonen dus sneller verval, en laten ook sneller geluid en bijvoorbeeld kou door. Ze zijn eerder geschikt voor slaapkamers dan voor woonkamers, omdat ze door hun breekbaardere aard wel snel een klassieker uiterlijk hebben. Het verschil tussen massief en board is dus onder andere een van pragmatiek tegenover esthetiek.
Glas of niet?
Niet iedereen houdt ervan, hoeft ook niet. Glas is mooi, maar kan ook onpraktisch zijn. Het is bij een badkamer bijvoorbeeld niet altijd gewenst om zomaar naar binnen te kunnen kijken. Glas kan zowel in de binnendeur, als erboven of ernaast worden geïnstalleerd. Bovendien kan dit zowel doorkijkend als verblindend glas zijn. Dat komt weer beter uit bij die badkamer. Glas dat boven de binnendeur wordt geplaatst is vooral handig bij lichtinval. Tenzij je uitzonderlijk lang bent of niet op een ladder staat, kun je hier vaak niet doorheen kijken, dus je hebt nog steeds je privacy, maar je hebt wel extra licht. Moet je natuurlijk wel het licht op de gang aandoen.
Bron: 123deurtechniek.nl