Je woning verhuren is een hele slimme manier om met weinig inspanning een leuk extraatje te verdienen. Zeker in de Randstad loop je lekker binnen als je in deze tijd je koopwoning wilt verhuren. Waar moet je op letten als je je woning gaat verhuren? In dit korte artikel staan belangrijke informatie voor de verhuur.
Doe vooronderzoek
Allereerst is het slim om zelf op vooronderzoek te gaan. De prijs wordt niet alleen bepaald door vraag en aanbod. Kijk bijvoorbeeld voor wat de aankoopprijs is voor woningen in dezelfde wijk. Is er pas geleden een woning in je regio verkocht? Vraag bij het Kadaster de verkoopprijs op. Zo krijg je een reële inschatting wat je voor je woning moet vragen.
Laat ook een bouwkundige keuring uitvoeren. De uitslag hiervan is mede bepalend voor de vraagprijs. Uiteraard is ook het interieur belangrijk. Dit zijn slechts een van de factoren die meespelen in de vraagprijs!
Laat de waarde van je woning bepalen
Heb je een zelfstandige woning? Dan mag je niet zomaar de huurprijs bepalen. Bekijk eerst of de woning onder de liberalisatiegrens van 710 euro valt. Dit wordt bepaald met de Woningwaarderingsstelsel. Onder de liberalisatiegrens heeft de huurder namelijk het recht op een huurprijsbescherming.
Je zal dus eerst de waardering moeten afwachten van het Woningwaarderingsstelsel voordat je de huurprijs mag bepalen. Die waardebepaling is afhankelijk van de WOZ-waarde, de regio waarin je woont en het totale oppervlakte van je woning.
Verdiep je goed in de regels voor je gaat verhuren
Ten tweede is het belangrijk dat je de regels goed in de gaten houdt. Wellicht staat er een huurbeding in je hypotheekcontract. In het huurbeding staat dat de woning niet mag worden verhuurd zonder dat de bank hiervoor op de hoogte is gesteld. De bank kan je hypotheek opzeggen als je niet aan de regels houdt!
Verder is het goed je verdiepen in het huurrecht, als is het behoorlijk ingewikkeld. Je kan in het contract met de huurder allerlei dingen opstellen, zolang het maar niet afwijkt van het huurrecht. Zo kan je dus niet in het contract opnemen dat de huurder de woning moet verlaten wanneer jij het nodig hebt. Wel kan je de huur opzeggen als er een urgentie achter zit, zoals dat je onderdak wilt brengen aan je familie.
Je merkt het wellicht al: je woning verhuren is geen appeltje eitje. Verdiep je dus goed in de regels of laat desnoods er een financieel adviseur naar kijken.