Iedere woning beschikt over een groepenkast. Een groepenkast is verantwoordelijk voor de verdeling van de aanwezige stroom over de apparaten binnenshuis. Maar indien de woning wordt aangepast of vernieuwd, zal ook de groepenkast vernieuwd moeten worden.
Bij het samenstellen van een nieuwe groepenkast of het aanpassen van een oude groepenkast zul jij rekening moeten houden met een aantal wettelijke eisen. Naast deze wettelijke eisen kun je nog kiezen uit tal van extra opties.
Welk type groepenkast heb jij nodig?
Voordat jij jouw toekomstige groepenkast gaat samenstellen, zul jij vooraf moeten bepalen of er sprake is van een 1 fase groepenkast of een 3 fase groepenkast.
In normale woningen is er meestal sprake van een 1 fase groepenkast. Indien jij van plan bent om apparatuur met een hoog vermogen in gebruik te stellen, waaronder een elektrische kookplaat of een jacuzzi, zal een 3 fase groepenkast het nodige vermogen bieden.
Hoeveel groepen heeft jouw woning?
In een groepenkast wordt jouw woning in verschillende onderdelen verdeeld. Een normale woning is onderverdeeld in 3 tot 6 groepen. Bij nieuwbouw is er sprake van een hoeveelheid tussen de 10 tot 12 groepen. Dit komt door de toename van het aantal elektrische apparaten en dus een toename aan het aantal nodige vermogen.
De onderdelen van een groepenkast
De groepenkast bestaat uit verschillende onderdelen. Indien jij een groepenkast gaat samenstellen, zul jij rekening houden met de verplichte aanwezigheid van een hoofdschakelaar.
Daarnaast zal een woning moeten beschikken over minimaal twee aardlekschakelaars. Een aardlekschakelaar is enorm belangrijk, doordat dit onderdeel ervoor zorgt dat de elektrotechnische installatie vroegtijdig uitgeschakeld wordt bij het ontstaan van lekstroom. Op die manier kunnen onveilige situaties, zoals een brand, voorkomen worden.
Verder zal iedere groep minimaal beveiligd moeten zijn met één installatieautomaat. Voor een fornuisgroep zul je echter al twee installatieautomaten nodig hebben. Het is belangrijk om rekening te houden met de uitzonderingen, zoals de fornuisgroep, om misvattingen te voorkomen.
Om jouw installatie nog bedrijfszekerder te maken, kun je er ook nog voor kiezen om een aardlekautomaat te plaatsen, waarbij enkel de groep waarin een storing plaatsvindt spanningsloos wordt.
Voor alle zekerheid
Een groepenkast bestaat dus uit veel onderdelen en benodigdheden. Het is dus niet een makkelijk en snel klusje om het zelf allemaal uit te voeren. Om zeker van je zaak te zijn kan je ook altijd een bedrijf inhuren. Een professioneel bedrijf zorgt ervoor dat alles van begin tot eind wordt geregeld en je zelf geen zorgen meer hoeft te maken.