Bij het bouwen van een woning moet extra aandacht worden besteed aan ventilatie. Iedereen die bouwt of verbouwt moet zich in orde stellen met de energieprestatieregelgeving.
EBP
De energieprestatieregelgeving of EPB is een geheel van maatregelen en voorwaarden waaraan nieuwe en vernieuwde woningen moeten voldoen. Hiermee wordt een kosteneffectief en efficiƫnt eindverbruik van energie bevorderd in overeenstemming met de Europese kwantitatieve streefcijfers.
Gezonde binnenomgeving
Elke dag buiten even een frisse neus halen is gezond. Desondanks spenderen we het leeuwendeel van onze tijd binnen in onze woning. Sinds de energieprestatieregelgeving van kracht is, moet in elke woning een ventilatiesysteem worden voorzien dat voldoende ventilatielucht verzekert om een gezonde binnenomgeving te waarborgen.
Ventileren versus isoleren?
Ventileren en isoleren gaan hand in hand. Er moet enerzijds voldoende gecontroleerd geventileerd worden en anderzijds moet het energieverbruik beperkt blijven. Het ventilatiesysteem zorgt voor een mooi evenwicht tussen voldoende en niet overmatig ventileren.
Controle
Door vensters te openen heeft u geen controle of een welbepaalde, noodzakelijke hoeveelheid lucht dat in een ruimte tijdig ververst wordt. Met gecontroleerde ventilatie kan u de aanvoer, doorstroming en afvoer van lucht beheren volgens de vereisten vastgelegd in de Belgische normen.
Ventilatiesystemen
Er bestaan 4 soorten systemen: systeem A, systeem B, systeem C en systeem D. Bij systeem A is er een toevoer van verse lucht via natuurlijke toevoerroosters in vensters of muren. Bij systeem B is er een mechanische toevoer van verse lucht via elektrische ventilatoren in de droge ruimten. Systeem C combineert een natuurlijke toevoer van lucht met een afvoer via elektrische ventilatoren in de natte ruimtes. Bij systeem D gebeurt zowel de aanvoer als afvoer met elektrische ventilatoren.
Systeem D
Bij dit systeem kan je extra investeren in warmteterugwinning. Een groot deel van de warmte van de afgevoerde lucht wordt gerecupereerd en hergebruikt om de toevoerlucht voor te verwarmen. Een centrale eenheid is gemakkelijk te installeren en aan te sluiten. Met dit systeem kan je heel wat energie besparen. De aangevoerde buitenlucht wordt opgewarmd door de afgevoerde binnenlucht via ingebouwde warmtewisselaar. Zo recupereer je tot vijfennegentig procent energie.
Bron: https://woonaanrader.nl/