Wonen in een groene stadswoning is de toekomst voor vele mensen. Om de doelen van het klimaatakkoord te halen, zal iedereen hier mee te maken krijgen. Een lekker woonhuis is een energieneutraal huis. Aan het einde van het jaar is er minimaal net zoveel energie duurzaam opgewekt als dat er is gebruikt.
Waar haal je de energie vandaan?
Het begint altijd met een energiezuinig huis waarbij volledige isolatie de eerste stap is. Isoleer de vloer, ramen, gevel en dak zo goed mogelijk waardoor warmte in huis niet snel kan ontsnappen. Het is lonend om ‘gewoon’ dubbel glas te vervangen door HR++ glas. Vervang een oude cv-ketel op tijd door een zuiniger exemplaar. Gebruik een waterbesparende douchekop en verlicht het huis met led verlichting. Een goed geïsoleerd eengezinswoning heeft maar 600 tot 1000 m3 gas nodig waardoor er een forse besparing ontstaat. Energie opwekken kan op vele manieren.
De zon
Zonnepanelen passen heel goed bij een groene stadswoning. Ze zijn steeds goedkoper in de aanschaf en geven door verbeterde techniek een hogere opbrengst. Momenteel wordt er geëxperimenteerd met zonnepanelen die met de zon meedraaien. De opbrengst zal hierdoor optimaal zijn. Met een zonneboiler is een besparing tot 50% mogelijk op het gebruik van warm water. Het systeem bestaat uit een zonnecollector en een goed geïsoleerd voorraadvat voor warm water.
Warmtepomp
De warmtepomp is momenteel veel in het nieuws als vervanger van de cv-ketel. In 2016 waren ongeveer 180.000 huizen voorzien van dit systeem. Er zijn drie verschillende soorten warmtepompen beschikbaar om een lekker woonhuis te krijgen. Een volledig elektrische pomp zorgt voor verwarming, warm water en elektriciteit om te koken. Een hybride pomp werkt naast de cv-ketel. Alleen bij flinke kou zal de cv-ketel aanslaan en zorgen voor warm water in huis. Een ventilatiepomp is geschikt voor huizen met mechanische ventilatie. Het systeem maakt gebruikt van de warmte uit het systeem om het huis te verwarmen.
Thuisaccu
De ontwikkeling van de thuisaccu is erg interessant. Dit systeem slaat de zelf opgewekte energie op tijdens momenten dat er een overschot is en staat de energie af bij een verhoogde energieproductie. Het systeem bespaard geld omdat de leveringskosten en belasting op energie niet van toepassing zijn. De thuisaccu lijkt erg interessant voor huizen die gedeeltelijk zelf stroom opwekken en gedeeltelijk afhankelijk zijn van een energieleverancier.
Lekker duurzaam
Duurzaam omgaan met energie in huis heeft meerdere voordelen. Je bespaart snel extra geld en ervaart de voordelen van een energie neutraal huis. Daarnaast draag je een steentje bij om de energietransitie tot een succes te maken. Je (klein)kinderen zullen dankbaar zijn.