Zonnepanelen zijn tegenwoordig een erg populaire vorm van groene energie, steeds vaker ziet u panelen op de daken liggen. Misschien overweegt u zelf ook wel om zonnepanelen aan te schaffen, maar weet u er nog niet zo veel van af. In deze blog leggen wij uit hoe panelen nou werken en wat de voordelen hiervan zijn.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen worden op uw dak of in uw tuin geïnstalleerd. Het is mogelijk om panelen op zowel een plat als schuin dak te installeren. Als de zonnestralen het paneel bereiken, wordt er spanning opgewekt in de bovenste laag. Deze spanning wordt in het paneel omgezet naar elektriciteit. De elektriciteit gaat naar de omvormer, die gelijkspanning omzet naar wisselspanning. Zo is de elektriciteit klaar voor eigen gebruik.
Lagere energierekening
Met zonnepanelen wekt u uw eigen elektriciteit op. U hoeft dus niet meer volledig energie van de energieleverancier te bekostigen. Met panelen bespaart u al snel 40% op uw energierekening.
Investering in zonnepanelen
U kunt zonnepanelen ook zien als een investering. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee en hebben zich binnen 6 tot 8 jaar volledig terugverdiend. Dit betekent dat u zeker 17 jaar lang geniet van gratis opgewekte stroom. Deze stroom kunt u ook weer doorverkopen aan een energieleverancier.
CO2-uitstoot beperken
De energie die wordt opgewekt door is schone energie. Bij het opwekken komt er dus geen CO2 vrij. Dit bespaart per jaar 60kg CO2 per vierkante meter zonnepaneel. Zo kunnen we dus zeker het broeikaseffect tegengaan.
Hogere woningwaarde
Door te investeren in zonne-energie verhoogt u de waarde van uw huis. U krijgt namelijk een beter energielabel en de koper hoeft immers deze moeite en investering niet meer zelf uit te voeren maar profiteert wel van lage energiekosten.
Duurzame bron
Zonnestralen zijn er altijd, zelfs in de winter. De zon zal nooit opraken, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Door het gebruik van zonne-energie kunnen we de uitputting van fossiele brandstoffen goed rekken.
Weinig onderhoud
Ook hebben panelen weinig onderhoud nodig. Het meeste vuil wat op de panelen komt wordt automatisch weer weggespoeld door de regen. Om een optimaal rendement te behouden is het wel nodig om de panelen een enkele keer per jaar te controleren op vuil of beschadigingen.
Vergelijk zonnepanelen
Vraagt u zich af waar u nou het beste zonnepanelen kan aanschaffen? Vergelijk dan nu zonnepalen op het zonnepanelen vergelijkingsplatform.