Wil je een nieuwe woning, maar dan wel op het water? Het kan! Veel mensen kiezen voor een woonark als primaire woonplaats en net zoals bij de bouw van een gewoon huis is er gewoon wat goede planning en een professionele aanpak voor nodig. Als je de balans wilt vinden tussen wonen op het land en wonen op het water, dan is een woonark of woonboot perfect. In onderstaand overzicht vind je meer informatie over de stappen die je hiervoor moet ondernemen met.
Belangrijke factoren bij het bouwen van een woonark
1. De ligging en planning
Eerst moet je natuurlijk plaats hebben om je boot te bouwen. Pas daarna kan je inspiratie zoeken voor de bouw van je boot. Hiervoor kan je eventueel beroep doen op het advies van een gespecialiseerde architect – zoals 2802 oa architect in Gorinchem – die aan de hand van jouw voorkeuren al het mogelijke zal doen. Samen kijken jullie welke zaken te realiseren vallen, rekening houdende met het budget, de mogelijkheden qua ruimte, de regels van de verhuurder van de ligplaats, enzovoort. Eigenlijk is geen bouwvergunning nodig, maar het is de moeite waard om toch rekening te houden met eventuele andere verplichte zaken.
2. De houtsoort van je woonboot kiezen
Vervolgens is het ook belangrijk dat je de juiste houtsoort kiest voor je woonark. Cederhoutsoorten zijn over het algemeen het populairst, aangezien ze weinig onderhoud nodig hebben en perfect zijn als bekleding van de ark aan de buitenzijde. Kunststof materialen zijn echter ook mogelijk en worden vaak gebruikt voor de vloer, wanden en het dak. Je kan eventueel zelf aan de slag gaan om, eenmaal de basis is gebouwd, de afwerking te doen. Op die manier bespaar je geld, maar je hebt natuurlijk wel zelf meer werk.
3. De bouw van de woonark zelf
Zodra het ontwerp vastligt, kan er effectief gebouwd worden. Je gaat best eens langs bij een gespecialiseerde bootbouwer, die een offerte voor je kan opstellen zodat je een beeld hebt van de prijs en mogelijkheden. Zorg ervoor dat de afspraken voor de bouw van de voor duidelijk zijn, alsook over de levertijd en verwachte bouwduur. De basis van de boonark bestaat doorgaans uit een betonnen casco, waarna een houten geraamte gemaakt wordt. Houten balken als skelet, daarna bekleding van de wanden, enzovoort. Deze zaken vormen de grove basis van de bouwark – maar dat is natuurlijk nog niet alles…
4. Technische voorzieningen en extra werk
Factoren als isolatie en ventilatie spelen bij de uiteindelijk stap een erg belangrijke rol. Technische installaties zoals een rioleringspomp voor afvalwater, lucht- en glasverwarming, beveiliging van leidingen tegen bevriezing, enzovoort, het zijn allemaal zaken die bij het bouwen van een woonark komen kijken. Ook het transporteren van bouwafval na de werken is een zaak die vaak wordt onderschat maar als je over de juiste voorzieningen beschikt (zoals een container), wordt het zoveel gemakkelijker. Ten slotte is natuurlijk de inrichting van je nieuwe woonark van groot belang – en daarvoor kan je eveneens terecht bij een architect.
Meer inspiratie over klussen? Houd dan deze pagina goed in de gaten.