Dit keer behandelen we twee uiterst bijzondere, maar hele mooie en chique materialen voor in en om je woning. Namelijk staal en Belgisch hardsteen. Twee materialen waar je wellicht niet gauw voor gaat in huis, maar die echt prachtig zullen ogen. Wel vereisen ze wat onderhoud. Maar, dan heb je ook absoluut iets!
Wat dacht je eventueel van een eigen stalen deur maken? Klinkt dit als onmogelijk? Verrassend genoeg is dit het niet. Via de website van Thuistips kun je snel te weten komen hoe je je eigen stalen deur kunt bewerkstelligen: van aankoop tot plaatsing. De deur zelf maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Volg gewoon de stappen en voor je het weet ben jij de trotse eigenaar van je eigen stalen deur thuis.
Frame van de stalen deur
Het is wellicht niet mogelijk om het hele proces geheel zelfstandig uit te voeren. Het vereist wel echt wat handigheid en gevoel voor klussen. Je kunt wel deze stappen volgen, zodat je de stalen deur in ieder geval zelf kunt plaatsen. Laat allereerst jouw stalen deur op maat maken. Dit kun je het best laten doen omdat werken met staal de nodige expertise en ervaring vereist. Plaats daarna de frame in de deuropening. De frame moet vastgeschroefd worden en dit kun je of zelf doen of je kunt een vakman inhuren om het te laten doen.
Als het frame geplaatst is, kun je de deur plaatsen. Werkelijk het spannendste onderdeel van het project! Het plaatsen van een stalen deur doe je namelijk niet zomaar. Alles moet precies passen. Een goede tip daarnaast is om de deur te plaatsen zonder de ramen; dit geeft je de nodige speling tijdens het plaatsen en maakt de deur ook iets minder zwaar.
Belgisch hardsteen onderhouden doe je zo!
Twijfel je nog of je een Belgisch hardsteen aanrechtblad wilt hebben, omdat het onderhoud ervan te veeleisend lijkt? Of heb je een Belgisch hardsteen aanrechtblad en zit je in dubio over hoe je het blad in optimale conditie houdt? Hier laten we zien dat het onderhoud van Belgisch hardsteen helemaal niet zo lastig is als het lijkt.
Maar laten we bij het begin beginnen: wat is Belgisch hardsteen? Belgisch hardsteen wordt gevonden in de Ardennen en om een vergelijking te trekken, kun je zeggen dat hardsteen veel weg heeft van marmer. Wat het uniek maakt is het productieproces waarbij fossielen aan de oppervlakte komen te liggen die we dan mooi kunnen waarnemen. Een van de meest unieke en natuurlijke materialen, dus!
Materialen om te onderhouden!
Voor het onderhouden van Belgisch hardsteen kun je het beste bepaalde hardsteen oliën gebruiken om het blad te voeden en mooi te houden. Daarnaast is het verstandig om agressieve schoonmaakmiddelen achterwege te laten omdat deze het blad kunnen aantasten. Zorg er daarnaast ook voor dat je het blad niet onnodig belast en gebruik onderzetters en snijplanken om krassen en sneden in het blad te voorkomen. Ten slotte, gebruik een keer per maand een speciale was voor Belgisch hardsteen.