WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De gemeente bepaalt elk jaar de waarde van je woning of pand, deze wordt de WOZ waarde genoemd. De WOZ heeft vervolgens direct invloed op de hoogte van de gemeentebelastingen die je elk jaar betaalt. Hierdoor kan een bezwaar WOZ waarde interessant zijn. De gemeente kijkt naar een aantal factoren op basis waarvan het de hoogte van de WOZ waarde bepaalt. Deze factoren zijn het soort woning/pand, de afwerking van de woning, de ligging en de aanwezigheid van eventuele extra kenmerken zoals een uitbouw of een dakkapel. Daarbij kijkt de gemeente naar de prijs van enkele vergelijkbare woningen die rond 1 januari van het vorige jaar zijn verkocht. Als peildatum voor de WOZ waarde wordt altijd 1 januari van het voorafgaande jaar gehanteerd.
Maken veel mensen bezwaar WOZ waarde?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, niet veel mensen maken bezwaar tegen de hoogte van de vastgestelde WOZ waarde. Dat is vrij opmerkelijk, want het indienen van een bezwaar WOZ waarde kan je veel geld besparen. Mensen denken echter in veel gevallen dat het indienen van een bezwaarschrift geen effect zal hebben, of dat het proces omslachtig is. En tot slot weten veel mensen niet eens dat het mogelijk is om de hoogte van de WOZ waarde aan te vechten. Toch kun je zomaar 250 euro besparen als je bezwaar wordt gehonoreerd. De ervaring leert dat het merendeel van de bezwaren gegrond wordt verklaard, zeker wanneer deze zijn ingediend door een gespecialiseerd bureau.
Mogelijke invloed van bezwaar maken
Zoals gemeld, kan het zinvol zijn om een bezwaar WOZ waarde van je woning of pand in te dienen. De WOZ waarde heeft namelijk invloed op meerdere belastingen/heffingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan waterschapsbelastingen, de erfbelasting, de onroerend zaakbelasting en het eigenwoningforfait. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde besparing op deze heffingen rond de 270 euro ligt, mits het bezwaar wordt goedgekeurd. Je kunt een bezwaar overwegen wanneer je denkt dat de ingeschatte WOZ waarde te hoog is. Enkele mogelijke argumenten op basis waarvan je een bezwaar WOZ waarde kunt indien zijn de aanwezigheid van asbest, achterstallig onderhoud, verouderde ruimtes of een slechte buurt. Andere factoren zijn overlast door publieke voorzieningen, de aanwezigheid van windmolens of bepaalde bestemmingsplannen.
Hoe kun je bezwaar maken?
Het bezwaar tegen de WOZ beschikking dien je in via de betreffende gemeente. Let erop dat je het bezwaar WOZ waarde indient binnen zes weken na ontvangst van de beschikking. Vanzelfsprekend dien je hierbij aan te geven waarom je de ingeschatte WOZ waarde te hoog vindt. De WOZ waarde van je woning kun je opvragen via het WOZ waardeloket of via een taxatierapport van de gemeente. Na ontvangst van het bezwaarschrift, dient de gemeente hetzelfde kalenderjaar een besluit te nemen. Mocht je bezwaar niet worden gehonoreerd dan is er eventueel nog een mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan.