Asbest bestrijden is sinds 1993 verboden, echter is er voor die tijd veel asbest gebruikt. Als je in een ouder huis woont is de kans dus groot dat er asbest in huis aanwezig is. Asbest kan voorkomen op veel plekken, maar in dit artikel hebben wij de vijf meest voorkomende plekken op een rijtje gezet. Lees dit artikel om erachter te komen of er asbest aanwezig is in je woning.
1. Dak
Het dak van je woning is de meest voorkomende plek waar asbest aanwezig kan zijn. Vaak bevatten golfplaten, dakgoten en/of dakleien deze schadelijke stof. Asbest werd vroeger veelal gebruikt voor extra isolatie in het dak.
2. Plafonds
Voor 1993 werd er asbest verwerkt in plafonds om op deze manier de isolatie te verbeteren. Dit was een goedkope manier voor betere isolatie en daarnaast zorgt asbest ook voor minder brandgevaar. Woon je in een oude woning? En zit er nog een oud plafond in? Dan is de kans groot dat er asbest in verwerkt is, en moet je asbest bestrijden.
3. Leidingen
Nog een plek waar veel asbest voorkomt is rondom oude leidingen. Heb je een oude gaskachel in je woning? Dan is de kans groot dat er asbesthoudende platen rondom de kachel staan. De leidingisolatie van oude huizen zijn ook vaak rijk aan asbest, dus pas op als je aan de slag gaat met de leidingen in je woning.
4. Vloeren
Heb je nog een oude vloer in je woning? Dan is dit ook een plek waar je asbest zou kunnen aantreffen. De schadelijke stof asbest werd vroeger ook veel gebruikt als drager in de onderlaag voor vinyl vloerbedekking. In bijna alle colovinyltegels werd vroeger asbest verwerkt. Dus heb je een vloer met deze tegels? Dan is de kans op asbest in huis groot.
5. Apparaten
Wist je dat asbest in het verleden ook veel is verwerkt in huishoudelijke apparaten? Denk aan ovens, broodroosters, haardrogers, heaters en elektrische ovens. Als je apparaten hebt die voor 1993 zijn gemaakt, dan bestaat de kans dat er asbest in verwerkt is.
Asbestinventarisatierapport
Heb je een vermoeden dat er asbest in je woning aanwezig is? Dan kan je dit laten bevestigen door een asbestinventarisatierapport aan te vragen. Schakel hiervoor een asbestsaneringsbedrijf in. Deze komen langs voor de inventarisatie en laten het materiaal in het laboratorium onderzoeken. Vervolgens ontvang je een asbestinventarisatierapport met informatie en wat te doen. Zo staat er in dit rapport welk soort asbest er aanwezig is en of het weggehaald moet worden.
In sommige gevallen is het niet nodig om de asbest te bestrijden, zolang het asbesthoudende materiaal maar onbeschadigd blijft. In dit geval komen er namelijk geen schadelijke asbestvezels los.
Asbest inventarisatie en sanering aanvragen
Wil je zeker weten of er asbest in huis aanwezig is? Dan is het verstandig om een specialist in asbestinventarisatie en asbestsanering in te schakelen. P3 Asbest is een gecertificeerd bedrijf dat werkzaam is door heel Nederland. Benieuwd naar de mogelijkheden of wil je vrijblijvend advies? Ga naar P3Asbest.nl voor meer informatie over asbest in huis en wat te doen.
meer lezen over wonen!