Blog

Wat je moet weten als je een woonboot bouwt

11/12/2013

Nieuwssectie

Zoals je een boot of woning zelf kunt bouwen, kan dat ook met een woonboot. Dit zijn de stappen die je moet doorlopen.

Om te beginnen moet je in het bezit zijn van een ligplaats. Wanneer je die hebt, kun je inspiratie gaan opdoen. Voor het ontwerp kun je bijvoorbeeld bij een gespecialiseerde architect terecht. Zorg dat je een lijstje hebt gemaakt van eisen voor je woonboot. Vervolgens kijk je samen met de specialist hoe dat valt te realiseren. Let wel op dat je je houdt aan de regels die de verhuurder aan de ligplaats heeft gesteld. Een bouwvergunning is niet nodig.

Overzichtsblad-woonboot-voorbeeld

Na het ontwerp kan er gebouwd worden. Ga eens langs bij een aantal arkenbouwer en laat ze een offerte opstellen. Uiteindelijk kies je voor degene met de beste prijs/kwaliteitverhouding. Maak duidelijke afspraken over het bouwen van de woonboot en over de levertijd.

Bij het bouwen wordt vaak het betonnen casco als eerst gestort. De basis van de woonboot. Natuurlijk heeft iedere bouwer een andere methode, maar meestal wordt eerst een houten geraamte gemaakt; eerst houten balken, daarna de wandbekleding. Er moet dan goed gelet worden op isolatie en ventilatie.

Red Cedar hout wordt het meeste gebruikt voor het bouwen van woonboten.

Red Cedar hout wordt het meeste gebruikt voor het bouwen van woonboten.

De meeste woonboten worden gemaakt met Red Cedar. Deze houtsoort behoeft weinig onderhoud en zal als bekleding van de buitenzijde worden ingezet. Je kunt ook kiezen voor kunststof alternatieven. Als de vloer, wanden en het dak erop zitten, bouwen veel mensen de woonboot zelf af. De ark is dan al glasdicht. Het bespaart geld, maar kost wel veel inspanning en energie.

In de woonboot moeten verschillende technische installaties worden geplaatst. Een rioleringspomp om het afvalwater in de riolering afvoert. Handig is om lucht- of glasverwarming te nemen. Daarnaast is het slim om leidingen waar water doorheen loopt te beveiligen tegen bevriezing, anders kun je in de winter zomaar zonder schoon water komen te zitten.

Tags

 

Reacties zijn gesloten.