installatietechnieken woningbouw

Een woning bouwen is een grote klus waar met veel zaken rekening moet worden gehouden. Als de muren staan en de vloer is gelegd, moet er stroom en warmte worden aangelegd. Dit soort dingen komen kijken in de woningbouw.

Sanitair

Bedenk altijd voordat je de badkamer aankleedt wat voor sanitair er in komt te staan. Alleen dan kan een tegelzetter de juiste offerte maken, want die moet weten hoe groot het bad is en wat voor douchewand erin komt. De aannemer moet weten waar de leidingen moeten komen. Laat je goed adviseren over sanitair. Want een stortdouche is heel prettig douchen, maar je hebt waarschijnlijk een grotere capaciteit van de warmwatervoorziening nodig.

Gas en stroom

Een gasleiding of stroomkabels aanleggen kun je zelf doen, maar bij voorkeur laat je dat over aan een professional. Gas is zeer licht ontvlambaar en elektriciteit is ook zeer gevaarlijk als je niet precies weet wat je doet. Bij twijfel laat je dat dus over aan een vakman.

Aansluitwaarden:

Jaarverbruik in kWh

Aansluitwaarde in Ampère

0 tot 15.000

3×25

15.000 tot 25.000

3×35

25.000 tot 40.000

3×50

40.000 tot 80.000

3×63

80.000 en meer

3×80 of groter

Deze cijfers zijn bij benadering

CV

Een centrale verwarming in je huis is handig, want dan regel je de verwarming op een centraal punt. Je hoeft dan niet in elke kamer een aparte verwarming aan te leggen. Hou rekening met het kopen van een cv-ketel, expansievat, leidingen, radiatoren en een thermostaat. Een cv installeren is niet gemakkelijk. Je moet leidingen trekken, radiatoren plaatsen, et cetera. Laat je goed informeren welke ketel geschikt is voor je woning en welke capaciteit je moet hebben.

Duurzaamheid

Je kunt je huis zo groen maken als je zelf wilt, en daarmee zo duurzaam leven als je zelf wilt. Met simpele oplossingen maak je je huis al een stuk energiezuiniger en dus goedkoper. Dubbelglas zetten is niet alleen steviger, maar houdt ook beter de warmte in je huis. Dan hoef je dus minder te stoken. Door groene stroom te nemen belast je de fossiele brandstoffen niet, maar komt je stroom van meer groene oplossingen zoals windmolens. Als je écht duurzaam wil wonen, koop je zonnepanelen voor op het dak. Daarbij moet je echter wel denken dat je de investering pas na jaren hebt terugverdiend.